LES

Les je material, ki človeka spremlja že od človekovega nastanka. Skozi obdobja se je njegova uporaba spreminjala, hkrati pa so se razvijali novi leseni izdelki in polizdelki.
Danes predstavlja skupaj s kamnom, klasični gradbeni material, ki služi za prevzem nateznih in pregibnih napetosti.

Les za ostrešje

Ostrešje je nosilni del strehe. Lahko ga izdelamo iz različnih materialov. Najpogosteje so pri nas lesena, iz masivnega ali lepljenega lesa. Ponekod se zaradi klimatskih razmer odločajo tudi za betonska ali kovinska. Kovinska so manj primerna za individualne hiše, so pa zanimiva za industrijske objekte.
Les za ostrešja je najbolj uporabljen material za ostrešja, zaradi svoje nosilnosti in teže. Ostrešje naj bi bilo uporabno desetletja in naj bi v tem času tudi obdržalo svoje fizikalne lastnosti. V uporabi je najpogosteje smrekov les , lahko pa tudi lepljeni, predvsem na delih, kjer je ostrešje vidno.

Lepljenci

V konstrukcijah se vse bolj uveljavljajo lepljenci. Pered klasičnimi lesnimi morali imajo kar nekaj prednosti:
– So izredno stabilne oblike, se ne zvijajo
– Ne razpokajo
– Se lažje in lepše obdelujejo, zato so izdelki lepšega izgleda

Ladijski pod (Opaž)

Ladijski pod navdušuje vse, ki imajo radi naraven videz masivnega lesa. Največkrat je neobdelan, po polaganju pa se ga lahko še pobrusi, lakira ali olji. Na razpolago je v različnih dimenzijah.

OSB plošče

OSB plošče so sestavljene iz več slojev, kar vpliva na lastnosti polšče. Uporaba je raznolika: za različne vrste tal, strešnih konstrukcij, stene in zidove,…

Gradbeni opažni elementi in Agepan plošče

Lesno vlaknene plošče – Agepan plošče so narejene iz naravnega materiala, z dodanim lepilom. Plošče so impregnirane, narejene iz enega kosa. Plošče se stikajo z utori, zato ni potrebno stikov lepiti.